Termékek

Zamat-sziget :: zöldség : gyümölcs : deli

Csiperke gomba

Csiperke vagy champignon – ki így, ki úgy ismeri. Egész évben és minden zöldségesnél kapható, rengeteg módon felhasználhatjuk. Lehet főszereplő, de töltelékek, raguk kiegészítője is.

Kategória: Címkék: , , , ,
Share with Friends

Get Your Recipe

recipe7

Quinoás meleg saláta

10 perc 3 fő

Leírás

Készülhet belőle villásreggelire tojással omlett, előétel gyanánt bruschetta, leves, vagy krémleves, főfogásként talán a legismertebb paprikásan elkészítve, de a vörösborosan vagy tejszínnel főtt gombás ragu is nagyon finom. Sőt, a töltött, grillezett, vagy épp rántott gombafejekről sem érdemes megfeledkezni. Ez utóbbi tartármártással, párolt rizzsel szervírozva a vendéglői kínálat meleg előételeket tartalmazó szekciójának máig vezető fogása, de otthon is remek előétel.

Ez még csak a kezdet, hisz megszámlálhatatlan finomság készül gombából, gombával, amely rendszerint kizárólag, vagy főként csiperkét jelent.

A bőséges termést adó termesztett fehér csiperke egész évben kapható

A csiperkék nemzetsége legalább 300 fajjal büszkélkedik, amelyek döntő többsége ehető. Vadon nőtt példányaival bőséges esőzés után erdők szélén is gyakran lehet találkozni. Az inkább krémszínű erdőszéli csiperke rendszerint igencsak méretes, estenként akár 20 cm átmérőjű kalappal is rendelkezhet, de csak gombaszakértő által bevizsgált példányokat érdemes hazavinni, mert laikus számára könnyen összetéveszthető más mérgező gombával!

A kerti, vagy réti csiperke, mint a neve is mutatja, a maga természetes élőhelyén, mezőkön és ritkábban kertekben is felbukkan. Szintén rendes méretű kalapjával hívja fel magára a figyelmet, bár ez jórészt feleakkora csupán, mint erdei rokonáé. A zsenge példányok selymes kalapja alatt rózsaszínes lemezek rejtőznek – ezeket érdemes leszedni, de itt is fontos szempont az elővigyázatosság, mindenképp nézessük meg szakértővel!

Hófehér kalapjával, kellemesen enyhe ízeivel világszerte a legnépszerűbb és legkönnyebben hozzáférhető gombafajtája a termesztett csiperke. Ebből is legalább kétfélével lehet találkozni, a minden piacon és zöldségesnél, valamint közértekben is megtalálható fehér és barna csiperkével. Igen ritkán egy harmadik, enyhén vöröses árnyalatú típussal is, de ez kevésbé jellemző. Ezek mindegyike fogyasztható, egészséges gombafajta, kalapjuk átmérője pedig az 1-2 cm-estől rendszerint 8-10 cm-ig terjed, időnként akadnak persze ennél kissé nagyobb példányok is.

Közkedveltségét már nevének változékonysága is mutatja. Sokan champignon vagy sampinyon formájában használják, a gomba francia nevéből eredően. Nem is véletlen, hogy számos nyelven elterjedt az a közkeletű elnevezés, hisz a termesztett csiperkéről szóló első írásos emlékek XIV. Lajos korának Franciaországából származnak. A jeles szerző, Olivier de Serres, Théâtre d’Agriculture című 1600-ban napvilágot látott munkájából értesülhetett róla a szélesebb közönség. A könyv egyben a 17. századi francia mezőgazdaságról szóló kulcsfontosságú forrásmunka.

Az igencsak bőségesen termő fehér csiperke kalapja, tönkje egyaránt fogyasztható, és gyakorlatilag minden gombát tartalmazó recept elkészítésére alkalmas.

A barna csiperke íze sokkal karakteresebb

Ha pedig krémgomba, francia krémgomba, római gomba, sőt portobello, baby bella gomba neveken is előforduló, erdei gombákat idéző, kellemes, enyhe barna árnyalatú típushoz van szerencsénk, ki ne hagyjuk! Senkit ne tévesszen meg az olykor elegánsan hangzó névkavalkád idegen nyelvről magyarra fordított szakácskönyvek, receptek esetében, minden esetben a fehér rokonánál ízesebb, feldolgozás előtt kissé keményebb húsú barna termesztett csiperkéről van szó.

Ez a típus kevesebb termést hoz, mint közeli fehér rokona, ezért is borsosabb az ára, ugyanakkor sokkal karakteresebb. Valóban kissé krémesebb állagú, ízletesebb, de az időnként hallható rokonsága a vargányával tökéletesen nélkülözi a valóságalapot. Ha már rokonságot kellene keresni, talán az őzlábgomba áll rendszertanilag a közelebb hozzá. A barna csiperkétől sokan idegenkednek, pedig aki egyszer kóstolta, biztos, hogy legközelebb is szívesen készít belőle valamilyen finom fogást.

Forrás: mindmegette.hu

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Csiperke gomba” értékelése elsőként