Termékek

Zamat-sziget :: zöldség : gyümölcs : deli

Főzőtök

A tök (Cucurbita) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjának névadó nemzetsége. Magyarországon általában kertekben termesztik. Durván csoportosítva két fajtáját különböztetjük meg; a sütőtök és a főzőtök. A sütőtök mély narancsszínű, a főzőtök kiérlelve halványsárga színű. Főzésre nem érleljük ki. Termésük alakja és formája igen változatos lehet. A tök rokona az uborkának, a patisszonnak és a cukkininek is.

 

Share with Friends

Get Your Recipe

Fűszeres grill zöldségek recept

Fűszeres grill zöldségek

45 perc 4 személyre
recipe1

Vegetáriánus zöldséges burger

30 perc 4 személyre

Leírás

Az étkezési tök népszerűségét a változatos felhasználhatóságának köszönheti. A maximum 1-2 kg-os termések kedvelt alapanyagai a háziasszonyok egészséges ételeinek.

A magyar konyha leginkább főzeléket, levest készít belőle, de van, ahol mártások alapanyagaként is felhasználják.

Egyes helyeken a zsenge tököt ugyan úgy kirántják, mint rokonát, a csillagtököt. Tölteni szintén a gyenge tök a legalkalmasabb, de a nagyoktól sem kell megriadnunk. Ezeket érdemes meggyalulni.

A főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. A cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott a nyers tök fogyasztása, mivel a só és a nátrium a vérbe felszívódik, és ezzel egyidőben csökken a vér cukortartalma.

A főzőtök fiziológiás értékei elmaradnak a többi zöldségfajétól, mivel fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma csekély, ugyan úgy, mint vitamintartalma, viszont fontos értéke a kiváló rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom.

A termésben található magvak gazdagok fehérjében és esszenciális zsírsavakban, de található bennük még fitoszterol, E-vitamin, szelén, mangán, réz és cink is.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Főzőtök” értékelése elsőként