Kézműves blog

Zamat-sziget kézműves termékek

0

Kézműves házi lekvárok

: 12 november 2016

A Papp Lekvár Manufaktúra 2003 óta foglalkozik saját termelésű és gyűjtött erdei gyümölcsökből házi lekvár, szörp készítésével, melyeket sokszor csak vácrátóti lekvárok néven emlegetnek. A lekvárok a természet patikájának értékes gyümölcseiből készülnek széles választékban, almától a zellerig. A Papp Lekvár Manufaktúra kínálata szezontól függően változó, kb 40 féle íz, hagyományos natúr és cukormentes termékekkel.

A termékek között megtalálhatóak a hagyományos házi lekvárok, igazi lekvárkülönlegességek, több erdei gyümölcsből készült lekvár, zöldségből készült lekvárok, főzés nélkül, hidegen készült termékek, az egyedi igényekre is gondolva; cukor hozzáadása nélkül készült lekvárok, szörpök.

A Papp Lekvár Manufaktúra célja, hogy mindenkinek lehetősége legyen magas gyümölcstartalmú, színezék és aromamentes, egészséges házi lekvárokat,szörpöket fogyasztani.

Kézműves házi lekvárok

A lekvárok magas gyümölcstartalommal, kevés cukorral, kíméletes, forralás nélküli eljárással készülnek, kivéve azokat, melyeket hagyományosan, hosszú főzési idővel sűrítenek sütésálló igazi házi lekvárrá, mint például a szilva lekvár. Mivel a termékek szabad téri rendezvényeken télen és forró nyári napokon egyaránt megtalálhatók, ezért minimális tartóstószer (kálium szoirbát) kerül hazzáadásra.

A hidegen, tehát nyersen, főzés nélkül készülő lekvár a som és a kökény lekvár igazi vitaminbomba.

A cél az, hogy mindenki hozzájusson a különleges ízekhez, ezért cukor és édesítőszer hozzáadása nélkül készülnek natúr lekvárok is. Egyedi, különleges ízek többek között a medvehagyma lekvár, csalán lekvár, dió lekvár, fekete berkenye lekvár, zeller lekvár, fokhagyma lekvár, de készül ánizsos hagymalekvár, lila hagyma lekvár is sültekhez, valamint sütőtök és csipke lekvár, természetesen a hagyományos szilva, sárgabarack, eper és sok más finom lekvár mellett.