Kézműves blog

Zamat-sziget kézműves termékek

0

Piel de Sapo, másnéven a mikulás dinnye

: 18 január 2018

A mikulás, vagy karácsonyi dinnye (Piel de Sapo) egy, hazánkban kevésbé ismert dinnyefajta, mely késői virágzású és leginkább a sárgadinnyéhez hasonlítható, édes, kicsit a körték felé hajló ízvilággal.

Vastagabb, sötétzöld héjú, magjai, a sárgadinnyéhez hasonlóan a gyümölcs belsejében helyezkednek el. Íze leginkább a mézdinnyéhez hasonlítható. Közeli rokona az Amarillo, vagy kanári dinnye. Külsőre leginkább egy kis görögdinnyére hasonlít. Leginkább Dél-Amerikában termesztik és innen látják el Európát ősztől egészen tavaszig. Mérete elérheti akár a 30 centimétert is.

Mint a többi dinnye, a mikulás dinnye is alacsony kalória tartalmú, C vitaminban, rostokban és sodiumban gazdag, ezáltal kiváló önmagában fogyasztva, vagy salátákhoz, desszertekhez. Használjuk ki a téli hidegben a finom édes ízeit olyan bátor párosításokkal, mint a Kalamata olajbogyók, vöröshagyma, mint ahogy azt receptünkben leírtuk.

Ajánlott fogyasztás előtt 1-2 napig szobahőmérsékleten tartani, hogy lédús és húsa puhább legyen. Felvágás után tartsuk hűtőszekrényben!