2017.08.05. Reggeli favorit az Egg Benedict

Reggeli favorit az Egg Benedict

Reggelire, vagy akár ebédre is könnyen elkészíthető különleges tojás-étel az Egg Benedict, vagy ahogy néhol olvashatjuk, a Benedek tojás. Származását illetően megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy először New York városában szolgálták fel és itt lett népszerű.

Az étel alapvetően egy félbevágott Angol muffinból, sonkából és/vagy baconből, tojásból, valamint hollandi mártásból áll. Az évek során több variációja is készült, van ahol lazaccal, van ahol besamel mártással készítik.

Abban azonban mindegyik változat megegyezik, hogy posírozott, avagy buggyantott tojást készítenek hozzá. A buggyantás lényege, hogy a tojást lassan készítik el, nem forrásban lévő, hanem körülbelül 80 fokos vízben, mely lehetővé teszi, hogy a tojás fehérje megfő és körül veszi a lágy tojás sárgáját, mely az első falatnál szétfolyik a szendvicsünkön.

Az egyik változat receptjét megtalálhatjátok a recept gyüjteményünkben. Jó étvágyat hozzá.

A tojás tárolása

  • A tojás kényes élelmiszer, csak frissen szabad felhasználni, ezért fontos, hogy helyesen tároljuk.
  • A tojás hűtés nélkül három hétig fogyasztható. Jobb azonban biztosra menni, és a vásárlás után azonnal hűtőbe tenni. Így akár több hétig is eláll.
  • A tojást érdemes a hegyes végével lefelé állítva tárolni, mert így a sárgája a tojás közepén marad, és nem süllyed le az aljára.
  • A tojás gyorsan átveszi az idegen szagokat. Ne tároljunk a közelében intenzív aromájú élelmiszereket, mint például sajtot.
  • Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy még jó a tojás, a következő módszerrel lehet ezt eldönteni: helyezzük a tojást egy pohár vízbe, és ha lefekszik az aljára, akkor még tökéletes állapotban van. Ha megáll függőleges helyzetben, de még a pohár alján marad, akkor nem a legfrissebb, de még fogyasztható, ám csak főzve, nyersen már semmiképp. Ha viszont felemelkedik a víz felszínére, azonnal dobjuk ki. Úgy is meggyőződhetünk a tojás frissességéről, hogy feltörjük. Ha a sárgája kerekded, nincs baj, ha viszont összeesik, akkor már öreg.

További receptek a Zamat-sziget blogjában

Tagged on:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük