2016.09.03. borvarázs, villányi borzselé

Borvarázs, borzselé

Mostantól megtalálható a Zamat-sziget kínálatában a villányi kézműves bordzsem, melyet a helyben termett szőlőből készított borokból állítanak elő.

A borlekvárokat felhasználhatjuk akár hideg, akár meleg étel készítésénél is. Hidegkonyhában nagyon látványos mártásokat lehet készíteni belőle, de köretek kiegészítőjeként is egyre elterjedtebb. Fogyasztható sültekhez, különböző húsokhoz, sajtokhoz, penészes sajtokhoz, süteményekhez.

A bor kedvező élettani hatásai régóta ismertek. Már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek az úgynevezett francia paradoxonra, miszerint a köztudottan zsírosan táplálkozó franciáknál kevesebb a szív-és érrendszeri megbetegedés, mint az várható lenne. A borban és szőlőben ugyanis fenolok és különféle speciális anyagok találhatóak, melyek a szervezetbe jutva az antioxidánsokhoz hasonlóan védik szervezetünket az érelmeszesedéstől és más megbetegedésektől. A sok alkohol viszont káros a szervezetnek, ezért azt el kell távolítani a borból, hogy nagyobb mennyiségben is fogyasztható terméket kapjunk.

A borlekvár előnye, hogy megőrzi a bor zamatát, több, az egészségre hasznos alkotóelemmel rendelkezik. Számos felhasználási lehetősége van, fogyasztásával elkerülhetőek a túlzott alkoholfogyasztás káros hatásai.

Mint ahogyan a lekvárok készítésénél igyekszünk a nyár kincseit üvegbe zárni, hogy majd télidőn is felidézhessük a napsütéses órákat, ugyanúgy a borlekvár készítésénél is igyekszünk a bor jótékony hatásait üvegbe zárni az alkohol fogyasztásának kizárásával.

Tagged on:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük