2021.09.16. A méz jótékony hatásai az egészségre

A méz 7 egyedülálló egészségügyi előnye

A méz egy szirupos folyadék, amelyet a méhek növényi nektárból készítenek. Édessége és az ízek mélysége miatt világszerte közkedvelt, számos ételben és receptben használják. A méz illata, színe és íze a virágok típusától függően változik, ezáltal számtalan fajta áll rendelkezésre. A méznek számos lehetséges egészségügyi előnye van, és számos otthoni gyógymódban és alternatív gyógymódban játszik szerepet.

Íme a méz 7 egyedülálló egészségügyi előnye.

1 Különféle tápanyagokat tartalmaz

Egy evőkanál, 20 gramm méz tartalmaz:

  • Kalória: 61 cal
  • Zsír: 0 gramm
  • Fehérje: 0 gramm
  • szénhidrát: 17 gramm
  • Rost: 0 gramm
  • Riboflavin: a napi érték (DV) 1%-a
  • Réz: a DV 1%-a

A méz lényegében tiszta cukor, zsír nélkül, csak nyomokban tartalmaz fehérjét és rostot. Kis mennyiségben tartalmaz néhány tápanyagot, de a legtöbb ember általában nem fogyaszt elegendő mézet ahhoz, hogy jelentős vitamin- és ásványianyag-forrás legyen. Ennek ellenére érdemes megjegyezni, hogy a méz gazdag egészségjavító növényi vegyületekben, amelyek polifenolokként ismertek.

ÖSSZEFOGLALÁS
A méz elsősorban cukorból áll, kis mennyiségben számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és gazdag egészségjavító növényi vegyületekben.

2 Antioxidánsokban gazdag

A kiváló minőségű méz – amely minimálisan feldolgozott, melegítetlen és friss – számos fontos bioaktív növényi vegyületet és antioxidánst tartalmaz, mint például flavonoidok és fenolsavak. A sötétebb fajták általában több antioxidánst kínálnak, mint a világosabbak.

Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a reaktív oxigénfajokat (ROS) a szervezetben, amelyek felhalmozódhatnak a sejtekben és károsodást okozhatnak. Ez a károsodás hozzájárulhat olyan állapotokhoz, mint a korai öregedés, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség.

Mint ilyen, a méz számos egészségügyi előnye annak antioxidáns tartalmának tulajdonítható.

ÖSSZEFOGLALÁS
A méz számos antioxidánst tartalmaz, köztük fenolsavakat és flavonoidokat.

3 Jobb a vércukorszintre, mint a normál cukor

Ami a vércukorszint kezelését illeti, a méz némi előnyt jelenthet a normál cukorral szemben. Bár a méz a többi cukortípushoz hasonlóan emeli a vércukorszintet, a benne található antioxidánsok segíthetnek megvédeni a metabolikus szindrómát és a 2-es típusú cukorbetegséget.

A kutatók azt találták, hogy a méz növelheti az adiponektin szintjét, egy olyan hormont, amely csökkenti a gyulladást és javítja a vércukorszint szabályozását.

Arra is van bizonyíték, hogy a napi mézbevitel javíthatja az éhomi vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Bár a cukorbetegek számára a méz valamivel jobb, mint a finomított cukor, továbbra is mértékkel kell fogyasztani.

Azt is fontos tudni, hogy bizonyos mézfajták sima sziruppal hígíthatók. Bár a mézhamisítás a legtöbb országban illegális, továbbra is széles körben elterjedt probléma. Csak ellenőrzött forrsából származó mézet vásároljunk és fogyasszunk.

ÖSSZEFOGLALÁS
A méz bizonyos védelmet nyújthat a vércukorszint szabályozásával kapcsolatban, de továbbra is mértékkel kell fogyasztani, különösen a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára.

4 Javíthatja a szív egészségét

A méz a szívbetegségek megelőzésében is segíthet. Egy tanulmány szerint a méz csökkentheti a vérnyomást, javíthatja a vérzsírszintet, szabályozhatja a szívverést, és megakadályozhatja az egészséges sejtek pusztulását – mindezek olyan tényezők, melyek javíthatják a szívműködést és az egészséget.

Egy tanulmány szerint a mérsékelt mézfogyasztás a magas vérnyomás alacsonyabb kockázatával hozta összefüggésbe. Ráadásul egy patkányokon végzett vizsgálat ígéretesen kimutatta, hogy a méz segít megvédeni a szívet az oxidatív stressztől.

Ezenkívül a nyers méz jellemzően propoliszt tartalmaz, egyfajta gyantát, amelyet a méhek nedvet termelő fákból és hasonló növényekből állítanak elő. A propolisz javíthatja a koleszterin- és trigliceridszintet.

Mindent összevetve nem áll rendelkezésre hosszú távú humán tanulmány a méz és a szív egészségéről. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük a méz hatását a szív egészségére.

ÖSSZEFOGLALÁS
A méz jótékony hatással van a szív egészségére, beleértve a vérnyomás és a vérzsírszint csökkentését. Ennek ellenére több emberi kutatásra van szükség a témában.

5 Elősegíti az égési sérülések és a sebek gyógyulását

A helyi mézes kezelést az ókori Egyiptom óta alkalmazzák sebek és égési sérülések gyógyítására. A gyakorlat ma is általános. A mézzel és a sebkezeléssel kapcsolatos tanulmányok áttekintése szerint ez a leghatékonyabb a részleges vastagságú égési sérülések és a műtét után fertőzött sebek gyógyításában.

A méz hatékonyan kezeli a cukorbetegséggel összefüggő lábfekélyeket is, amelyeknek súlyos szövődményei amputációhoz vezethetnek. A kutatók elmélete szerint a méz gyógyító ereje antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásából fakad. Sőt, segíthet más bőrbetegségek kezelésében is, beleértve a pikkelysömört és a herpesz elváltozásokat.

ÖSSZEFOGLALÁS
A bőrre alkalmazva a méz egy hatékony kezelési terv része lehet égési sérülések, sebek és sok más bőrbetegség esetén. Különösen hatékony a cukorbetegséggel összefüggő lábfekélyek esetén.

6 Segíthet elnyomni a köhögést

A köhögés gyakori probléma a felső légúti fertőzésben szenvedő gyermekeknél. Ezek a fertőzések mind a gyermekek, mind a szülők alvását és életminőségét befolyásolhatják. A gyakori köhögés elleni gyógyszerek azonban nem mindig hatékonyak, és mellékhatásaik is lehetnek. Érdekes módon a méz jó alternatíva lehet, a bizonyítékok azt mutatják, hogy hatékony kezelési lehetőség.

A mézzel és a gyermekek köhögésével kapcsolatos több tanulmány is azt találta, hogy a méz hatékonyabbnak tűnik a köhögési tünetek kezelésére, mint a difenhidramin. Segíthet csökkenteni a köhögés időtartamát is.

Egy másik áttekintés megjegyezte, hogy javíthatja az alvás minőségét a köhögő gyermekek és szüleik körében is. Ezenkívül, ellentétben néhány köhögés elleni gyógyszerrel, a méznek nincsenek mellékhatásai.

Azonban soha ne adjon mézet 1 évesnél fiatalabb gyermekeknek a botulizmus kockázata miatt.

ÖSSZEFOGLALÁS
1 évesnél idősebb gyermekek számára a méz természetes és biztonságos köhögéscsillapítóként működhet. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy még hatékonyabb, mint bizonyos köhögés elleni gyógyszerek

7 Könnyen hozzáadható az étrendhez

A mézet könnyű hozzáadni az étrendhez. A mézet bármilyen módon használhatja, ahogyan általában a cukrot használná. Kiválóan alkalmas natúr joghurt, kávé vagy tea édesítésére. Főzéshez és sütéshez is használható.

Otthoni gyógymódként közvetlenül alkalmazható kisebb égési sérülésekre vagy sebekre, vagy szájon át adható köhögés esetén.

Ne feledje, hogy ne adjon mézet 1 évesnél fiatalabb csecsemőknek a botulizmus veszélye miatt.

Ne feledje továbbá, hogy a méz a cukor egy fajtája, így fogyasztása megemelkedik a vércukorszintje.

Ráadásul a nagy mennyiségű méz fogyasztása, különösen hosszú ideig, hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, és növelheti az olyan betegségek kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség vagy a szívbetegség. Ezért ragaszkodjon az alacsony vagy mérsékelt bevitelhez.

ÖSSZEFOGLALÁS
A mézet használhatja joghurt vagy ital édesítésére, számos recept összetevőjeként, vagy házi gyógymódként kisebb sebek és köhögés esetén. Mivel a méz cukor, próbálja korlátozni a bevitelét.

Összegezve a méz hatásait

A méz számos lehetséges egészségügyi előnnyel rendelkezik, köszönhetően a benne található jótékony vegyületeknek, mint például az antioxidánsoknak és a propolisznak. Remek alternatívája a cukornak, de csak mértékkel fogyaszd, mert így is cukorként viselkedik a szervezetedben. Azt is tudd, hogy 1 éven aluli gyermekek nem ehetnek mézet, mivel az összefügg a botulizmus kockázatával.

a healthline.com cikke nyomán

Mézek a Zamat-sziget online kamrájában

Tagged on:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük