2018.02.11. Hangavári Pincészet, Tokaj - tokaji borok, pezsgő és habzóbor

A Tokaji Hangavári Pincészet, avagy Hudácskó Katika borai

Létezik a Tokaji borvidéken egy tündéri Hudácskó Katika, a Hangavári Pincészet tulajdonosa, aki nem csak borairól ismert, hanem kivételes vendéglátásáról is.

Szilveszter délutánján épp csak beestünk hozzá, s annak ellenére, hogy aznapra már bezárt, s épp indulóban volt az Óévet búcsúztatni, kedvesen, készséggel fogadott minket. Megmutatta a pincét, kóstoltatott, mesélt. Kereskedelmi forgalomban sehol nem kapható boraiból hoztunk el Hozzátok 5 izgalmas tételt.

Polcainkon a díjnyertes 6 puttonyos, dűlőszelektált Tokaji Aszú (Lapis), száraz Furmintok (Várhegy és Lapis). A Várhegyé könnyedebb, míg a Lapis dűlőé testesebb nedű. Két, igazi különlegesség is található baromira átmeneti, viszont világítással rendelkező bortartónkban, a késői szüretelésű Katalin Cuvée, illetve a Tokaji Fordítás.

A Katalin Cuvée érdekessége – a mellett, hogy Katika nevét viseli – hogy a szőlőt a beaszúsodott fürtökről 2013. november 25-én válogatták. 1 kg szőlőből 2,5 dl must csurgott le. Csakis a legszebb évjáratokból készíthető ez a különlegesség, amely 40% Furmint, 30-30% Hárslevelű és Sárgamuskotály beltartalom, sűrű, krémes, olajos, 12 hónap hordós érlelés.

A Fordítás az aszúszemek 2. áztatásából készül. Az aszúk az elsőből születnek. 2 év hordóban pihenőzés után aszú beltartalmú furmint a kisbaba.

A 6 puttonyos Tokaji Aszú annyi díjat hozott már el, hogy nem férne el az üvegen a sok érem matricája, így ezekből a “legfontosabb” 4 kapott csak helyet, hogy azért “érezzük a törődést”. A legfinomabb desszertbor, igazi borkülönlegesség, bár ezt nem kell hosszasan magyarázzuk.

A Hudácskó család 1975 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Jelenleg 14 hektár saját területtel rendelkeznek Bodrogkisfalud térségében. Mintegy 9 hektár a Lapis-dűlőben, több, mint 3 hektárnyi terület a Somos-dűlőben, valamint mintegy 2 és fél hektár új telepítés a Várhegyen.

Az első osztályú területeken szigorú hozamkorlátozással és késői szürettel céljuk magas puttonyszámú aszúk és nagy szárazborok készítése.

Úgy érezzük, céljukat elérték.

Hangavári borok a Zamat-sziget kamrájában

Tagged on:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük