A só után az ecet, és ezzel együtt a borecet, a leggyakrabban alkalmazott ízesítő a konyhában. Élettani hatásairól szóló feljegyzések egészen az ókorig nyúlnak vissza.
Az ecetsav, mint gyenge sav védi a sejteket, szöveteket, az energia- és anyagcsere-forgalom aktivátora, nagy szerepe van a diabéteszben, egyensúlyban tartja a szervezet sav-lúgháztartását. Baktériumölő, fertőtlenítő, csökkenti a koleszterinszintet, ez által hozzájárul a vérnyomás szinten tartásához, élénkíti a vérkeringést, csökkenti a gyulladást, nyugtatja a bőrt.
A teljesség igénye nélküli borecet gyorstalpalóval meg is volnánk.
Jön a lényeg. Úgy 15féle ivó- és borecettel szeretnénk egészségetek megőrzéséhez, annak karbantartásához hozzájárulni.
Találtok nálunk igazi vitaminbombát (eper-rebarbara), szív-, érvédelmezőt, emésztést nagyban elősegítőt (kökény), szív-, vércukor, prosztata problémákra (gránátalma), gyomorpanaszokra megoldást (sárgabarack-bodza), BIO eceteket, s az igazán különleges, aszúszemeken érlelt nemesecetet.
Bármelyikükből készíthető frissítő limonádé, s bármilyen meglepő, a levesektől egészen a desszertekig a konyhában is sokrétűen használható. Érdemes is.
Várjuk a tavaszt már nagyon. A Tavaszi Válogatással célzottan készíthetitek fel piciny testeteket az évszakváltásra 🙂
A Tokaji Borecet Művek élelmiszermérnök ecetmestere, Képíró Anita által nagy gondossággal készített balzsam- és borecetek magas minőséget képviselnek. Hosszú és aprólékos munka lenyűgöző eredményeit fogyaszthatjátok.
S ahogy azt nálunk már megszokhattátok, mindegyikből kóstolhattok.
A tokaji borecetkről
A tokaji borcetek Magyarországon egyedülálló módon minőségi tokaji borból készülnek, kézzel szüretelt és a válogatott szőlőfürtök, majd a belőlük készülő kiváló tokaji borok gyermekeként, 100% természetes úton, biológiai erjesztéssel, megőrizve az eredeti borok jellegzetességeit.
A borecetekben nem található semmilyen hozzáadott anyag, ezek kizárólag a természetes úton, a borokból származó és az ecetsav-baktériumok által közvetített összetevőket tartalmazzák. Valódi alkímia: a borban eredetileg jelenlevő alkohol alakul át ecetsavvá, már pár cseppnek is intenzív karaktert kölcsönözve, mely erős, ugyanakkor játékos formába önti a tokaji borok örökségét, majd tölgyfahordóban érlelve visszakapják az alkímia során megbolygatott anyag nyugalmát.
Fűszerek a Zamat-sziget kamrájában, valamint könnyen elkészíthető receptek a blogban.